Doktor i rekordfart

(Østlendingen) Fredag forsvarte 25-årige Harald Øverby fra Elverum doktorgraden sin på universitetet i Trondheim, trolig som den yngste doktorand noensinne.

På sju år har han tatt sivilingeniørstudiet, doktorgradsstudiet, grunnfag psykologi og mellomfag økonomi! Fra høsten får vi trolig glede av han lokalt: Han regner med å kombinere en post-doc-stilling på universitetet i Trondheim med en fagstilling på Høgskolen i Hedmarks avdeling på Rena. Og hør bare hvilken storkapasitet som da kommer tilbake til Hedmark, med fersk doktorgrad om framtidas internettløsninger: Harald Øverby begynte på Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) i Trondheim rett etter videregående i Elverum. Sivilingeniørstudiet tok han på fire år i stedet for fem. Samtidig tok han grunnfag i psykologi. Doktorgrad-studiet har han også gjennomført et år raskere enn normalen. Samtidig har han tatt mellomfag i økonomi. På toppen kommer kurser i kjemi, medisin, markedsføring, personalledelse, fysikk og matematikk, som til sammen utgjør et års studium!

Opptil 70 timer i uka
Da Østlendingen intervjuet han lørdag formiddag, hadde han sin første lesefrie dag på lang tid. Fredagen besto av prøveforelesning og presentasjon av forskningsarbeidet. Etter en vellykket disputas fulgte middag med komiteen, familie og venner.
– I dag har jeg helt fri. Jeg skal treffe familie og venner som har reist hit fra Elverum, sier Øverby.
Over helga er det på’n igjen, med forberedelser til en konferanse i Barcelona om to uker, og med sensorarbeid.
Turbo-studenten har jobbet 60-70 timer i uka de siste årene.
– Hvordan har du motivert deg til å studere i slik fart?
– Jeg har alltid vært oppriktig interessert i det jeg har drevet med. Jeg har vært på universitetet og forsket til jeg har blitt lei. Så har jeg kanskje hatt lyst til å ta fatt igjen om kvelden. Jeg leser artikler foran TVen, og tenker på arbeidet i dusjen. Dette har blitt en livsstil, en hobby, sier han. Han bedyrer at han rekker mer enn forskning og lesing, og nevner trening, dataspill og fiske.

Utforske mange fag
Han tror det ville blitt kjedelig å gjennomføre studiene på kortere tid. Tilleggsstudiene har han tatt for å utforske mulighetene.
– Jeg var interessert i psykologi, men fant raskt ut at jeg ikke kunne bli psykolog. Økonomi kan jeg godt tenke meg å forske videre på i sammenheng med telematikk, sier han.
Han kommer ikke fra noen typisk akademiker-familie.
– Mamma er fabrikkarbeider på Nycomed, og pappa er sjåfør i kommunen, forteller han.
Han har hele tida vært svært faglig interessert, og hadde matematikk som yndlingsfag fra han begynte på skolen.
– På videregående hadde jeg over 20 seksere, noen femmere og et par firere. Snittet ble vel 5,6 eller 5,7 forteller han. På denne tida var han også med på kjemi-OL i Australia, og fikk bronseplass.

Mye å forske videre på
– Hvordan skal du motivere deg videre, når du allerede har nådd så langt?
– Jeg er på ingen måte ferdig, selv om jeg er ferdig med doktorgraden. Det er mye innen det samme temaet jeg har lyst til å forske videre på, sier han. Derfor er det helt uaktuelt å jobbe innen IT-bransjen.
– Skal du jobbe i private selskaper, får du ikke styre forskningen sjøl. Jeg har så mange ideer, og ser videre karrieremuligheter innen akademien, sier han.

Rena vs Trondheim
I løpet av uka må han bestemme seg for første jobbvalg: Han har tilbud om en ren forskerstilling på Institutt for telematikk på NTNU og en fagstilling på Rena.
– Grunnen til at jeg har lyst til å jobbe på Rena, er at jeg kan være med på å påvirke og bygge opp noe i mitt opprinnelige nærmiljø, sier han. På NTNU er alt mer etablert.
– Men jeg har altså mer igjen å forske på i Trondheim, i tillegg til at jeg har en samboer her som nettopp har startet på doktorgraden. Løsningen kan bli å takke ja til en deltidsstilling, sier han. Og vi venter spent!

Hentet fra Østlendingen 20. juni 2005

Dette innlegget ble publisert i Venner. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *