Opptak i Granåsen

IMAGE_00002.jpg

Idag våknet jeg allerede klokken 6. Kroppen visste at idag skulle det gjøres synkroniserte video-opptak i Granåsen hoppbakke. Jeg la hodet tilbake på puten og trodde jeg hadde sovet minst en time, mens det egentlig bare hadde gått et par minutter. Slik gjentok det seg noen ganger. Det var derfor ikke uten grunn at jeg var tidlig igang i bakken idag. På vei med bil opp til bakken passerte jeg to regnskyer, som fikk meg til å revurdere dagens planer. Elektronikk og kamera tåler som kjent ikke vann, og dersom det plaskregner må jeg jo bare dekke dem med plastposer og da får jeg ikke filmet noenting. Men så kom jeg fram og det var ikke så verst likevel, så da var det bare å sette igang å strekke kabel. Det er et blodslit! Jeg har 3 x 400 meter optisk fiber, 2 x 200 meter coax kabel, 4 x 25 meter strømkabler, 20 håndballer som må plasseres ut og kameraer som må monteres opp. Det tar sånn ca. 1,5 time å rigge alt og det blir altså ikke få turer opp og ned i bakken. Idag forsøkte vi i tillegg å montere et kamera oppe i en høy lysmast. Så jeg har lekt apekatt høyt over bakken i tillegg. Da kan du fint legge på en time til med blodslit. En stor takk til min veileder Jan som har hjulpet meg i hele dag.

Hvis du lurer på hvorfor jeg gjør dette er det enkle svaret at det er for å få data til doktorgraden min, som handler om 3D motion capture av skihoppere. Idag har jeg filmet norges hopplandslag og hilst på treneren Mika Kojonkoski (finnen) igjen. Det var også et lag fra Heimdal videregående skole som vi er blitt kjent med etter noen turer der oppe. Ingen datt idag heller – de er råflinke. Jeg skjønner ikke at de tør sette utfor, men de tenkte sikkert det samme om meg oppe i masten. Dagens mål ble iallefall nådd – jeg fikk tatt endel synkrone opptak av skihopp. Forhåpentligvis kan dette datagrunnlaget brukes til å studere 3D posisjon til armer og bein – og dermed styre en 3D modell av skihopperen i en virtuell hoppbakke. Tiden vil vise dette. Vi fortsetter iallefall imorgen. Nå er jeg bare nødt til å hvile ut. Det har vært mye trim idag for en datamann.