WinXP MCE 2005

winxpmce.jpgWindows XP Media Center Edition 2005 er som navnet antyder en variant av operativsystemet Windows XP. Imotsetning til de vanlige variantene Windows XP Home og Professional, er MCE spesialdesignet for sofabruk. En PC med Media Center bør ha et TV kort installert, slik at TV-programmer kan tas opp direkte til harddisk. Det bør dessuten være installert en grafikkort som tillater avspilling direkte til TV-skjermen. Med MCE operativsystemet følger et enklere brukergrensesnitt som du kan betjene på avstand på en fjernsynsskjerm. Betjeningen kan skje via trådløs mus eller tastatur, men kanskje helst via en mer familiær avstandsbetjener, nemlig en fjernkontroll.

Grensesnittet til MCE kan brukes til å se på tv, ta opp programmer og spille av programmer som har blitt tatt opp. Det kan dessuten benyttes til å se på bilder, lytte til lydfiler og andre videofiler på PC’en din. Du kan også lytte til radio dersom du har koblet til en radioantenne til PC’en din.

Mens den engelske utgaven av MCE har eksistert allerede i flere år, er det først nå at det er kommet en norsk utgave av operativsystemet. Dette innebærer blant annet at det finnes en programguide, alla den du finner på en digital parabolmotager. Denne elektroniske programguiden er et viktig verktøy for å kunne gjøre opptak av enkeltprogrammer eller hele programserien. EPG’en fungerer dersom du er tilkoblet internett.

Selvfølgelig er det også mulig å lytte til nettradio og web-TV om du har bredbånd. NRK lanserte nylig hele arkivet sitt på nett for MCE. Dette betyr at man kan sitte i sofa’en og bla seg igjennom et arkiv på 20.000 videoklipp i et brukergrensesnitt tilasset TV’en, helt gratis. En annen tjeneste fra SF film lar deg leie film på nettet ved å taste inn VISA nummer. Nye tjenester vil dukke opp etterhvert. Man kan for eksempel tenke seg integrert IP-telefoni.

Dette innlegget ble publisert i Data, HTPC. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *