Refses for Marius-løgn

(VG) Det tyske presserådet gir fem tyske ukeblader refs for omtalen av Marius Borg Høiby (8).

mette_marit.jpg

I en kjennelse fra presserådet heter det at alle ukebladene får kritikk for omtalen de ga av kronprinsesse Mette-Marits sønn i mai i år. Det var i mai VG omtalte de fem tyske ukebladene som alle hadde fabrikkert historier om gutten.

Hjelp fra tysker
Den utvandrede tyskeren, høyskolelektor Walter Keim, nå bosatt i Trondheim, sendte klage til presserådet etter å ha sett omtalen i VG.
– Jeg er fornøyd med at de slår ned på det som står i de tyske ukebladene, og jeg håper det hjelper, sier han til VG. Siden 1982 har han bodd i Norge, men syntes omtalen gikk langt over streken og håpet han kunne hjelpe kongefamilien med å stanse skriveriene i sitt fødeland. Presserådet har fire nivåer for kritikk, og kritikken som gis i disse sakene, kommer på det tredje nivået. Det innebærer at ukebladene ikke trenger å trykke en beriktigelse, noe Keim synes er leit.
– Jeg er skuffet over at de ikke må skrive at de har gjort noe galt, men glad for at saken har blitt behandlet. Mens ukebladene er kjent for å lage sine ytterst spesielle og oppdiktede historier om den norske kongefamilien, hadde de holdt seg borte fra kongefamiliens barn inntil mai i år: Ukebladet Das Neue gikk lengst i sin omtale under tittelen «Utestengt fra familien». De hevdet at Marius (8) ikke fikk feire 17. mai sammen med kronprinsparet. «Beviset» er at han gikk i 17. mai-toget forbi Skaugum med sin egen 2. klasse. Bladet mente også å vite at hverken kongefamilien eller Marius’ egen pappa hadde nok tid til å ta seg av ham. «Og hans mor vet ikke hvordan hun skal hjelpe ham.» Bladet A – die Aktuelle kunne til og med fortelle tyskerne hva 8-åringen tenkte: «De er der oppe. De lar meg stå her nede,» hevdet ukebladet at Marius tenkte da han gikk i 17. mai-toget sammen med sin egen skoleklasse. Ukebladet Frau mit Herz skrev under tittelen «Bortføring planlagt?» at «Mette-Marit har fått kjennskap til at europeiske gangsterbander har kastet et øye på kongefamilien».

Diktet opp
Redaktøren i ukebladet 7 Tage, som nå også er felt av det tyske presserådet, innrømmet i et intervju med VG at de hadde diktet opp historier.
– Vi lever av følelser og bilder, og tolker billedmateriale for å lage historiene våre, sa sjefredaktør Peter Viktor Kulig da. Det tyske presserådet har gjentatte ganger gitt den svenske kongefamilien medhold i klager de har sendt inn på ukebladene. Det norske kongehuset har forholdt seg mer passive til omtalen. Men gjennom informasjonssjef Astrid Versto reagerte kronprinsparet i mai på at det var et klart fokus på Marius i disse sakene. Astrid Versto ville i går ikke kommentere saken.
– Jeg vil lese kjennelsen fra det tyske presserådet når den kommer, sa hun til VG i går kveld.

Hentet fra VG 12. oktober 2005