Lync inntar AITeL

Microsoft Lync er et relativt nytt produkt som vi i disse dager er godt i gang med å innføre på AITeL. Det gamle telefonapparatet (til venstre i bildet ovenfor) forsvinner og erstattes av klientprogramvare på datamaskinen. Lync tilbyr ikke bare tradisjonell en-til-en telefoni, men også mulighet for mange-til-mange videokonferanse og deling av skjermbilde etc. – ikke så langt fra det Skype tilbyr med andre ord. Skype ble jo også nylig kjøpt opp av Microsoft, og vi kan vente oss en tettere integrasjon mellom Skype og Lync i neste versjon av Lync som forventes lansert rundt sommeren 2013.

For å bruke Lync trengs det i tillegg til selve Lync-klienten konto på en Lync-tjener, som i vårt tilfelle er en sentral tjener tilhørende HiST. Dessuten trengs det noe ekstra utstyr til datamaskinen, hvis man ikke har dette fra før. Jeg tenker naturligvis på mikrofon og høyttaler for å telefoni og webkamera for videokonferanse. Den innebygde mikrofonen, høyttaleren og webkameraet er vanligvis ikke det beste og det kan lønne seg å investere i nytt utstyr.

Enheter med kombinert høyttaler og mikrofon slik som Phoenix Duet og Phoenix Quattro har vi brukt på AITeL til videokonferanse tidligere. Ved at mikrofon og høyttaler befinner seg i samme enhet unngår man problemet med feedback fordi denne enheten skjønner hvilken lyd den sender ut selv. I forbindelse med innføringen av Lync på HiST er det mange som velger en Jabra Speak 410 som er en tilsvarende enhet, og i tillegg har knapper for å svare og legge på Lync-samtaler. En annen variant er Logitech BCC950 ConferenceCam som i tillegg har webkamera i samme enhet.

To aktuelle trådløse alternativer er også blant valget som vi kan ta ved innføringen av Lync. Den ene en Jabra Pro 900 som har rekkevidde over flere etasjer.  Den andre en Jabra Supreme UC blåtann-enhet med kort rekkevidde, men mulighet for bruk med mobiltelefon. Det bør nevnes av Lync-klientene for mobile enheter foreløpig er temmelig primitive (begrenset til tekstmeldinger).

For Windows og Mac OS kan klienten lastes ned og det er relativt enkelt å sette opp Lync. For Linux finnes det per i dag ingen klient. Siden vi har noen brukere av Linux er det også mulig å få et frittstående Lync-apparat som ikke krever tilkobling til datamaskin. Polycom CX 600 (til høyre i bildet ovenfor) er et slikt apparat.

Dette innlegget ble publisert i AITeL, Data. Bokmerk permalenken.

1 svar til Lync inntar AITeL

  1. Christian sier:

    Supert innlegg! Herlig å se hvor VOIP-teknologien etc tar oss 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *