Stille klokka

klokke.jpgNatt til idag var det tid for å stille klokka en time. Og ja, det var tilbake. Det finnes en god huskeregel som sier at klokken stilles mot nærmeste sommer, dvs tilbake en time om høsten og fram en time om våren. For Norge og de fleste land i Europa varer sommertiden fra siste søndag i mars til siste søndag i oktober. I Europa er det nå bare Island som ikke har sommertid. Enkelte land på den sørlige halvkule har sommertid i månedene oktober til februar/mars. Land som ligger i nærheten av ekvator bruker sjelden sommertid, da døgnlengden ikke varierer særlig mye i løpet av året.

Benjamin Franklin kom med ideen om sommertid i et essay i 1784, men det tok ennå lang tid før sommertid første gang ble brukt i praksis. Tanken var å få bedre utnyttelse av sommermånedene med lys en time ekstra om kvelden, på bekostning av at sollyset kom litt senere om morgenen, men da sover man som regel likevel. Først i 1996 fikk EU felles sommertid-regler.

Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *