Her er verdens største webside

(Dagbladet) 17 milliarder ganger jordas overflate.

Mannen bak websiden The Deep Sky Frontier hører ikke til dem som mener at smått er godt. Han har like godt laget en webside med et teoretisk flateinnhold 17 milliarder ganger større enn jordas. The Deep Sky Frontier måler 9 kvadrillioner piksler i bredden og 9 kvadrillioner piksler i høyden, eller totalt 8.100.000.000.000.000.000.000.000.000.000 piksler – matematisk forkortet til 8.1×10^30.

500.000 år
Sida er så stor at hvis du setter markøren på nedoverpila i nettleserens scrollefelt, tar det deg 500.000 år å scrolle ned hele sida. Du må faktisk holde museknappen nede i syv ganger din sannsynlige levealder for å flytte markøren i scrollefeltet en eneste, fattig piksel nedover. Ser du nøyere på bildet, ser du at det du kanskje trodde var støv på skjermen, faktisk er en mengde små stjerner. Hvis du kunne se hele bakgrunnsbildet med stjerner som repeteres i det uendelige (nesten) ettersom du scroller over websiden, inneholder det 5.4e28 stjerner – en million ganger så mange stjerner som det finnes i vårt observerbare univers. En tur fra øvre venstre til nedre høyre hjørne er på 4.1985613 x 10^9 kilometer. (Den turen kan du bare ta med nettleseren Firefox.) The Deep Sky Frontier er stor, med andre ord. Den ansvarlige for siden er ikke spesielt opptatt av publisitet, men gjemt i kildekoden fant Dagbladet.no en hilsen fra vedkommende som sannsynligvis er universets skaper.

Hemmelig hilsen

«I am here. I hope you find me.» lyder den bortgjemte hilsenen langt ute et sted i side-universet, underskrevet Jonas Callans Schaffer. (Du kan «reise» til hilsenen du også, ved å åpne websiden, trykke ctrl+f og søke etter «i am here».) Den eneste personen med navnet Jonas Callans Schaffer som dukker opp i et Google-søk, er en 23-årig informatiker fra Fayetteville, Arkansas i USA. Høyst sannsynlig er han mannen bak det mest gigantiske som er laget av et menneske noen gang – om enn virtuelt.

Hydrogenatom
Det finnes forøvrig flere velvoksne websider. Denne, med en skalamodell av radiusen til hydrogenatomet, der elektronet er en piksel stort og forholdsmessig korrekt plassert i forhold til protonet, er 17 kilometer bred (og ville vært dobbelt så bred hvis den viste hele diameteren til atomet).

Hentet fra Dagbladet 12. September 2006

Dette innlegget ble publisert i Data, Nyheter. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *