Åtte planeter i solsystemet

pluto_charon.jpg

Igår ble det avgjort, solsystemet har nå bare åtte planeter og ikke ni som vi alle har lært i skolen. Pluto er utstøtt av det gode selskap etter en avstemning i det internasjonale astronomiforbundet IAU i Praha – en status den har hatt siden den ble oppdaget i 1930. Det er 2500 astronomer fra 75 land som har brukt 12 dager på å diskutere seg fram til en universell definisjon av hva en planet virkelig er. Definisjonen er at en planet er et himmellegeme som går i bane rundt sola, og som er stor nok til at dens tyngdekraft former den til et rundt objekt, som har klar bane rundt sola.

Pluto som planet har vært bestridt lenge etter at det ble kjent at den var mindre enn først antatt, bare 2360 km i diameter. Den får istedet tittelen dvergplanet sammen med de nyoppdagede Ceres og Xena. De åtte gjenværende planetene er Merkur, Venus, Jorda, Mars, Jupiter, Saturn, Uranus og Neptun (rekkefølge fra sola og ut).

Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *