Richard Stallman

gnu.pngIdag har jeg vært på et foredrag med Richard Stallman. Han er grunnlegger av operativsystemet GNU (mer vanlig kalt Linux – Linux utviklet av Linus Torvalds var opprinnelig bare navn på kjernen). Han er programvareutvikler bak GNU Emacs, GNU C Compiler og GNU Debugger.

Han er forfatter av GNU Public Licence (GPL), en av de mest brukte gratis-programvare-lisenser. Han er en forkjemper for fri programvare og sloss mot innføring av programvarepatenter. Dette må ikke forveksles med opensource programvare som fokuserer mer på tekniske fremskritt i koden i motsetning til Stallmanns tanker om personlig frihet og uavhengighet fra proprietær programvare (Microsoft Windows, Apple MacOS etc).

Han kom med en klar appell til norges befolkning om å gå imot den nye åndsverksloven som forbyr programmer som DVD Jon sitt deCSS. Det vil altså ikke lenger være lov å spille av DVD plater på det gratis GNU/Linux operativsystemet. Det blir som å si at en som kjøper cola ikke får drikke den fra et glass!

Referanser: Richard Stallmans personlige hjemmeside

Dette innlegget ble publisert i Data. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *