Svømming i sirup

Svømmer mennesker saktere i sirup enn i vann? Vitenskapsmennene Isaac Newton og Christian Huygens debatterte dette temaet tilbake på 1600-tallet mens Newton skrev Principia Mathematica, et verk som beskriver mange av lovene i fysikk. Newton trodde at et objekts hastighet gjennom en væske ville avhenge av dens viskositet, mens Huygens mente at den ikke ville det. Newton tok med begge versjonene i sin tekst.

Forskere ved universitetet i Minnesota har funnet ut at Huygens hadde rett. Et 25-meters svømmebasseng ble fylt og 16 frivillige fikk lov til å svømme i herligheten. Uansett svømmetak var forskjellen aldri mer enn 4 prosent og hverken vann eller sirup var raskest. Forklaringen er den at samtidig som du opplever økt motstand på grunn økt friksjon gjennom væsken blir det mulig å skyve fra med større kraft i hvert svømmetak. Disse to effektene utligner hverandre. Under en viss hastighet og størrelse blir motstanden likevel den dominante kraften. Hastigheten bestemmes derfor ikke av hva du svømmer i, men heller hvor strømlinjeformet kroppen er. En perfekt svømmer burde kanskje ideelt hatt kroppen til en slange og armene til en gorilla.

Referanser: nature.com

Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *